Edge looseness of plane graphs - Czap, Július (Ars mathematica contemporanea, 2015)
Lice povezavno pobarvanega ravninskega grafa se imenuje e-rahlo, če so njegove stranice pobarvane z najmanj tremi barvami; e-rahlost ravninskega grafa ?$G$? pa je najmanjše naravno število ?$k$?, pri katerem vsako barvanje povezav grafa ?$G$? s ?$k$? barvami vsebuje e-rahlo lice. V tem članku določimo tesno spodnjo in zgornjo mejo za e-rahlost povezanih ravninskih grafov. Ti meji se izražata z linearnima polinomoma v številu lic.
Keywords: barvanje povezav; edge coloring; plane graph; ravninski graf