Panonska in makedonska teorija o jezikovni osnovi stare cerkvene slovanščine na prelomu iz 18. v 19. stoletje skozi prizmo genetolingvistike - Nikolovski, Gjoko (Studia Historica Slovenica, 2017)
Članek obravnava vprašanje o jezikovni osnovi stare cerkvene slovanščine, ki se je aktualiziralo na prelomu iz 18. v 19. stoletje, in sicer v obliki panonske in makedonske teorije, ki ponujata diametralno različen odgovor. Zagovorniki panonske teorije na podlagi nemških in latinskih izposojenk, ki naj bi bile prisotne samo v slovanskem govoru, ki so ga govorili na območjih blizu latinskonemških, za jezikovno osnovo stare cerkvene slovanščine določijo jezik panonskega območja, tj. jezik prednikov Slovencev. Zagovorniki makedonske teorije na podlagi glasovnih ujemanj s staro cerkveno slovanščino pa za jezikovno osnovo določijo jezik okolice Soluna. Skozi prizmo genetolingvistike analiziramo usodo in sprejemljivost navedenih teorij.
Keywords: primerjalno jezikoslovje; stara cerkvena slovanščina; zgodovinsko jezikoslovje