Kadrovska reprodukcija v poklicnem izobraževanju - Kolenc, Janez (Šolsko polje, 2007)
Princip postopnosti uvajanja dualne organizacije izhaja zgolj iz možnosti, da določene panoge oz. posamezna podjetja prevzemajo soodgovornost v poklicnem izobraževanju v smislu kadrovske reprodukcije. Nikakor ne smemo dovoliti, da bi to rešitev razumel zasebni sektor delodajalcev kot uslugo državi pri izvajanju programov poklicnega izobraževanja. To bi vodilo dualno obliko v klasično obliko vajeništva. V tem primeru ne bi mogli več govoriti o kadrovskireprodukciji s strani gospodarske sfere, kar je odlika dualnega sistema. Upravičenost kritike strategije vpeljevanja dualnega izobraževanja kot sestavine sistemske ureditve poklicnega izobraževanja sledi tudi iz enostranskega izpeljevanja prenovljenih programov na srednji stopnji. Programidualne oblike nižjega poklicnega izobraževanja še vedno niso zaživeli v praksi. Strategija razvoja mora predstavljati temeljno izhodišče nadaljnje priprave novih programov. Nesmiselno je razvijati številne nove programe in vlagati visoka sredstva v njihovo izdelavo, če ostajajo nezasedeni. Pomembnejše je zagotavljati razmere za njihovo izvajanje in dvig kakovosti izobraževanja. S tem se bo socialni kapital, ki ga premore dualni sistem poklicnega izobraževanja, plemenitil in kadrovsko reproduciral konkurenčne poklice na segmentiranem slovenskem trgu dela.
Keywords: izobraževalni programi; kadrovska reprodukcija; poklicne šole; poklicno izobraževanje; Slovenija