Measures of topic continuity and the wa-topic in Japanese - Bekeš, Andrej (Linguistica (Ljubljana), 2000)
V članku obravnavam tkzv. teme s členkom WA v japonskem jeziku, in sicer v luči treh besedilno statističnih parametrov, tematski kvocient (TQ(, referenčno razdaljo (RD) in tematsko vztrajnost (TP), ki naj bi odražali tematskost dane samostalniške fraze v besedilu. V uvodu na kratko podam historiat proučevanja tematizacije in v razdelku 1. orišem temo v japonščini. V razdelku 2. opiđem metodo določanja teh parametrtov na osnovi manifestiranjakoreferenčnih samostalniških fraz v besedilu, segmentiranem v stavke (clause). Za gradivo je izbrana novela R. Akutagawa, "Rashomon", in sicer zaradi bogate narativne strukturiranosti ter zaradi dolžine, ki omogoča statistično obravnavanje koreferenčnih samostalniških fraz. V razdelku 3. obravnavam posamične parametre. Izkaže se, da če parametri napovedujejo karkoli, je to kvečejmu elipsa samostalniških fraz pri visokih vrednostih ter morda pojav netematiziranih polnih samostalniških fraz pri nizkih vrednostih. Posebne pozornosti je deležen parameter TP, kjer pri sicer primerljivo pogostih pojavljanjih dveh referentov v besedilu pride do povsem nasprotnega obnašanja. Tam, kjer naj bi višje vrednosti TP mapovedovale pojav tematiziranih samostalniških fraz v sobesedilu, en referent to napoved izpolnjuje, drugi pa se obnaša popolnoma nasprotno. Natančnejši pregled besedila pokaže, da je pojav tematiziranih samostalniških fraz samo lokalna manifestacija pripovednikovega izbora nekega referenta kot izhodišča, okoli katerega gradi pripoved. Temskost teme je torej v izboru referenta in v besedilu lahko govorimo o temskih koreferenčnih verigah in ne-temskih koreferenčnih verigah. Izbor tega, okrog katerih referentov bo pripoved gradil, je odvisen od govorca (pripovednika) in ga ni moč mehansko napovedati samo iz statističnih posebnosti konteksta. Tako vsi trije parametri v najboljšem primeru izražajo samo potrebne pogoje za tematiziranje, zadostnih pa zaradi kreativne narave govornega dejanja ne morejo.
Keywords: Japanese; japonščina; tekstna lingvistika