Prvi koraki na poti med delovne vole – ali o posameznih začetnih spoznanjih o odnosih do živali, kakršne poraja bližina - Smerdel, Inja (Svetovi (Ljubljana), 2023)
Prispevek vpeljuje avtoričina premišljanja o istenju ljudi in delovnih volov, še posebej pri telesno napornih opravilih; strnjeno predstavlja proces raziskovanja razmerij med ljudmi in temi domačimi živalmi – razmerij, ki so vezi; raziskava pa je umeščena med sorodna premišljanja in teoretske paradigme v širših humanističnih okoljih.
Keywords: animal studies; anthropology of domestic animala; antropologija domačih živali; delovne živali; delovni voli; ecology of life; ekologija življenja; etnologija; gospodarstvo; human-animal identification; identifikacija človek - žival; voli; vprežna živina; working oxen; živalske študije; živina; živinoreja