Ocenjevanje sposobnosti za vožnjo pri bolnikih po možganski kapi in bolnikih po možganskih tumorjih z ugodnim motoričnim okrevanjem - Mlinarič Lešnik, Vesna (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišča: Bolniki po možganski kapi in operaciji tumorja se pogosto želijo vrniti k vožnji osebnega avtomobila, vendar jih pri uspešnem vračanju k vožnji lahko ovirajo primanjkljaji, prisotni na kognitivnem področju. Metode: V pilotni raziskavi smo ocenjevali kognitivne sposobnosti, pomembne pri vožnji, in izvedli praktični preizkus vožnje pri petih bolnikih po možganski kapi in dveh bolnikih po operaciji možganskega tumorja, pri katerih ni bilo pomembnih motoričnih primanjkljajev. Rezultati: V rezultatih je prikazan opis posledic bolezni na področju pozornosti in izvršilnih sposobnostih ter pregled izidov na praktičnem preizkusu sposobnosti vožnje. Zaključki: Sistematično ocenjevanje vozniških sposobnosti pri bolnikih po možganski kapi in možganskih tumorjih nudi pomemben vidik pri zagotavljanju varnega vračanja k vožnji.
Keywords: Brain neoplasms; cognitive impairment; driving assessment; kognitivni primanjkljaji; možganska kap; možganski tumorji; neuropsychological assessment; Neuropsychological tests; nevropsihološki pregled; nevropsihološki testi; preizkus vožnje; Stroke