"Pod egido ruskega orla" ali orientalistični izleti A. Aškerca - Kozak, Krištof Jacek (Primerjalna književnost, 2011)
Anton Aškerc, slovenski pesnik s preloma 20. stoletja, je po tem, ko je dvakrat potoval v Rusijo, objavil svoje popotne zapiske. Kljub zagotovilom o objektivnosti je Aškerčev odnos do Rusije zapletalo tudi njegovo panslavistično nagnjenje. Analiza dokaže jasen orientalistični (skladno s terminom E. Saida) predsodek, pri katerem navsezadnje zmaga Zahodna kultura.
Keywords: Aškerc, Anton, 1856-1912; Slovene literature; slovenska književnost; potopisi; popotni dnevniki; imagologija; Rusija; orientalizem; panslavizem