Nonlinear MDOF system survival probability determination subject to evolutionary stochastic excitation - Mitseas, Ioannis P. (Strojniški vestnik, 2016)
Naravne sile, ki vzbujajo dinamične sisteme, kot so npr. veter, valovi in seizmične obremenitve, so pogosto evolucijske narave. V takšnih pogojih se močno spreminja tako intenzivnost vzbujanj kakor tudi njihova frekvenčna vsebina. Ta razred strukturnih obremenitev je zato treba popisovati z nestacionarnimi stohastičnimi procesi. Močno vzbujani konstrukcijski sistemi lahko izkazujejo tudi značilno nelinearno vedenje s histerezami. Za skupnost, ki se ukvarja z dinamiko konstrukcij, je zato zelo pomemben razvoj tehnik za določanje odziva in vrednotenje zanesljivosti nelinearnih/histereznih sistemov, izpostavljenih evolucijskim stohastičnim vzbujanjem.
Keywords: evolucijski stohastični procesi; nelinearna stohastična dinamika; nelinearni/histerezni sistemi; problem prvega prehoda; statistična linearizacija; verjetnost preživetja