Ekonomski vidik poškodb pri delu - Bilban, Marjan (Delo in varnost, 2006)
Poškodbe pri delu so poleg poklicnih bolezni najpomembnejši negativni kazalnik zdravstvenega stanja. Pomembne so za spremljanje trenutnega stanja varnosti in zdravja pri delu in za načrtovanje preventivnih aktivnosti, s katerimi bi lahko izboljšali zdravstveno stanje. Poškodbe pri delu je mogoče zanesljivo spremljati, saj je njihov nastanek vedno povezan z dogodkom-nezgodo, ki je to poškodbo povzročil in je vzročno povezavo mogoče najti. Potreba po primerljivih podatkih je danes ob odpiranju trga delovne sile zaradi članstva v Evropski uniji izredno pomembna, saj so poškodbe pri delu tudi eden od kazalnikov, kolikšno skrb in pozornost namenjajo posamezne države varnosti in zdravju na delovnem mestu.
Keywords: nesreče pri delu; poškodbe pri delu; nezgode; odsotnost z dela; ekonomski vidik