Predstavitev domačega branja je lahko zanimiva - Samastur, Mateja (Šolska knjižnica, 2023)
Preverjanje domačega branja ni nikoli enostavno, učitelji se trudimo, da bi tudi to preverjanje naredili zanimivo in dali učencem priložnost, da res pokažejo svoje znanje in se hkrati tudi urijo v drugih spretnostih. V projektu OBJEM je bil svojevrsten izziv, kako vključiti vse zahtevane elemente, in veliko časa ter razmisleka je bilo potrebnega pri samem načrtovanju. Pri izvedbi pa je bil učitelj nato (le še) moderator in usmerjevalec, učenci pa so imeli vsak svojo vlogo in so bili aktivni. Ob koncu dejavnosti vsi dokazi o učenju pričajo, da so bili zastavljeni cilji izpolnjeni in nameni učenja doseženi. Ob tej dejavnosti so se učenci urili še v skupinskem delu in spremljanju lastnega napredka. Pred samim preverjanjem morajo učenci besedila za domače branje prebrati in najdejo jih v šolski knjižnici. V začetku je tako priložnost, da ponovijo, kje v knjižnici so knjige, ki jih morajo prebrati, in obenem ponovijo tudi pravila izposoje oz. knjižnični red.
Keywords: bralna pismenost; domače branje; motivacija; osnovne šole; šolske knjižnice