Epidemiološko spremljanje in ukrepanje ob pojavu sindroma akutnega oteženega dihanja v osnovni zdravstveni službi - Sočan, Maja (Zdravstveno varstvo, 2004)
Sindrom akutnega oteženega dihanja se je pojavil proti koncu leta 2002 na Kitajskem in se razširil po jugovzhodni Aziji in Kanadi. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je pripravila definicijo za epidemiološko spremljanje. SZO je na spletnih straneh objavljala ukrepe za omejitev širjenja bolezni. Povzročitelj SARS-a je bil kmalu odkrit, imenujemo ga SARS-CoV. Ključna za omejitev širjenja je takojšnja prepoznava bolnika s sumom na SARS, ki ga je potrebno osamiti. Ob stiku z bolnikom mora zdravstveno osebje strogo uporabljati zaščitno opremo. Naloga epidemiologov je, da poiščejo osebe, ki sobile z bolnikom v tesnem stiku, in jih podučijo o SARS-u.
Keywords: dihanje; epidemiologija; motnje; SARS; severe acute respiratory syndrome; sindrom akutnega oteženega dihanja; ukrepi