Kler in laiki na istrskem podeželju - Verginella, Marta (Acta Histriae, 1999)
Korenine konflikta med župniki in verniki v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja na območju krkavškega dekanata, je avtorica poiskala v 19. stoletju. Napetosti so se pojavljale zdaj v milejših, zdaj v ostrejših oblikah, pač glede na družbeno in gospodarsko težo kamna spotike in glede na politično moč posameznih družbenih akterjev, nenazadnje pa tudi na njihovo pogajalsko sposobnost. Medsebojno spodkopavanje oblasti je bilo možno, ker je v družbi starega reda tako kler kot laike družila sposobnost rabe religiozne govorice in obrednih praks, s pomočjo katerih so se določale identitete družbenih skupin in narava vezi, ki so jih povezovale.
Keywords: cerkev; Istra; krkavški dekanat