Razvijanje računalniškega mišljenja skozi glasbene dejavnosti v osnovni šoli - Krevel, Mojca (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Po mnenju mnogih strokovnjakov računalniško mišljenje predstavlja eno ključnih veščin 21. stoletja. Ta veščina določa način razmišljanja, ki omogoča strateško načrtovanje, kreiranje novih idej in učinkovito reševanje problemov. V šoli ga pri učencih razvijamo z vključevanjem temeljnih vsebin RIN pri pouku. Računalniško mišljenje se lahko učinkovito razvija tudi skozi glasbene dejavnosti, saj pristop glasbenega komponiranja vključuje algoritmično in abstraktno mišljenje, ki sta sestavni del računalniškega mišljenja. V prispevku opišemo, kako učinkovito je učenje tonske abecede, ritmičnih vrednosti in glasbenih simbolov s pomočjo programiranja. S študijo primera z opazovanjem in analizo izdelkov smo ugotovili, da je programiranje učinkovita metoda za učenje in utrjevanje glasbeno teoretičnega znanja in da učence močno motivira za aktivno sodelovanje pri pouku. Ugotovitve potrjujejo tudi rezultati ankete, v kateri učenci izrazijo navdušenje za programiranje in pozitivno ovrednotijo svoje rezultate. S prispevkom želimo spodbuditi predvsem učitelje glasbene umetnosti, da v svoj pouk vključijo aktivnosti, ki spodbujajo računalniško mišljenje.
Keywords: computational thinking; creativity; Glasba; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; Osnovnošolsko izobraževanje; programiranje; programming; računalniško mišljenje; Scratch (programski jezik); ustvarjanje