Conceptual design and preliminarily structural analysis of inflatable basket for an asteroid capturing satellite - Ceruti, Alessandro (Strojniški vestnik, 2015)
Narejenih je bilo že več študij na temo misij s človeško posadko, katerih cilj naj bi bil uloviti asteroid in ga preusmeriti v nizko zemeljsko orbito. Takšne študije so uporabne za razvoj tehnologij za preusmerjanje asteroidov, ki bi lahko udarili v zemljo, kakor tudi za preučevanje mineralne sestave teles, ki prihajajo iz globin vesolja. Uresničljivost takšnih vesoljskih mesij so dokazale študije Keckovega instituta in agencije NASA. Osnovna zamisel Keckovega dela je ulov asteroida premera 7 metrov s pomočjo orbitalnega satelita z napihljivo konstrukcijo, ki se v vesolju razširi in obda skalo. Za transport takšnega satelita v orbito bi bilo primernih več vesoljskih plovil premera 4 m do 4,5 m. Omejitev velikosti nosilnih raket je spodbuda za razvoj razširljivih ali napihljivih naprav za aplikacije v vesolju, ki zahtevajo velike konstrukcije.
Keywords: dušenje; finite element method; konceptualne zasnove; mehki materiali; metoda končnih elementov; napihljive konstrukcije; tkanine