Razširjeni gliom vidne poti pri najstniku - Skitek, Petra (Zdravniški vestnik, 2010)
Izhodišča: Gliomi vidne poti so redki, vendar najpogostejši primarni tumorji vidnega živca, ki prizadenejo otroke pogosteje kot odrasle. Njihova obravnava zahteva individualizirani in multidisciplinarni pristop. Prikaz primera: V prispevku je predstavljen klinični potek in oftalmološka, elektrofiziološka, nevroradiološka, nevrokirurška ter onkološko pediatrična obravnava razširjenega glioma vidne poti pri najstniku z nespecifičnimi motnjami vida. Zaključki: Čeprav so gliomi vidne poti najpogosteje nizko maligni astrocotomi, je njihov klinični potek zelo različen in nepredvidljiv, zaradi česar njihovo optimalno zdravljenje še vedno ni povsem dorečeno. V zadnjem desetletju je postalo zdravljenje prve izbire kemoterapija, še posebej pri neoperabilnih in/ali razširjenih gliomih.
Keywords: Astrocitom; Astrocytoma; Chemotherapy, Adjuvant; Child; gliom; Kemoterapija, pomožna; novotvorbe; oftalmologija; Optic Nerve Glioma; otroci; Otrok; therapy; tumor; vidni živec; Vidni živec, gliom; zdravljenje