Zakaj je Blejsko jezero še vedno evtrofično? - Rismal, Mitja (Gradbeni vestnik, 2019)
Članek skuša odgovoriti, zakaj Blejskega jezera s prostornino 25,7.106 m3, površino 1,45 km2 in z največjo globino 30,6 m v 50 letih od leta 1970 s površinskim izplakovanjem jezera s čistejšo vodo iz reke Radovne in od leta 1980 z natego z dna jezera ni bilo mogoče povrniti iz skoraj hiperevtrofnega v oligotrofno stanje.
Keywords: ecological modeling of lakes; ekološko modeliranje jezer; engineering ecology; inženirska ekologija; limnologija jezer; limnology of lakes; sanitation of lakes; zdravljenje jezer