Življenje porabskih slovenskih povojnih deportirancev po zaprtju delovnih taborišč - Munda Hirnök, Katalin (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2016)
Članek obravnava življenje porabskih Slovencev po amnestiji leta 1953, ko so postali deportiranci, med njimi tudi porabski Slovenci, tako rekoč "brezdomci", kajti po odpustu iz taborišč se niso smeli vrniti na svoje domove, bili so izobčeni, izgnani iz nekaterih mest in iz obmejnega pasu in so prišli na seznam opazovanih. Domov so se lahko vrnili šele tri leta po zaprtju taborišč, leta 1956, ko je Madžarska začela urejati odnose z Jugoslavijo. Pri predstavitvi novega začetka življenja deportiranih družin in posledic pregnanstva v delovna taborišča se opiramo na pričevanja še živečih taboriščnikov in arhivske dokumente, ki se nahajajo v madžarskih arhivih.
Keywords: Hungarian Slovenes; porabski Slovenci; Porabje; Madžarska; Hungary; delovna taborišča; povojne deportacije; deportiranci; ljudsko življenje; 1953/1957