Digitalna domoznanska zbirka - Resman, Simona (Knjižnica, 2005)
Domoznanstvo kot dejavnost in domoznanski oddelki najceloviteje odražajo znanje znotraj lokalne skupnosti. Prehod v novo digitalno okolje je le nadaljevanje osnovnih funkcij domoznanskih zbirk: zbiranja, obdelave in ohranjanja gradiva v različnih formatih in na različnih medijih. V ozadju vsake digitalne knjižnice je tehnična arhitektura sistema, ki omogoča interakcijo uporabnika s knjižnico, shranjevanje digitalnega gradiva in izgradnjo platforme za iskanje in indeksiranje digitalnih objektov. Prav uporaba napredne IKT terja od knjižničarjev, oblikovalcev digitalnih domoznanskih zbirk, premislek o nekaterih tradicionalnih vlogah. Digitalna domoznanska zbirka z novimi tehnologijami razširja lokalne meje, lokalne vsebine postajajo zanimive za vse širši krog ljudi. Pri pridobivanju lokalnih gradiv stopa v ospredje sodelovanje z arhivi in muzeji, z akademskim okoljem, z lokalnim okoljem in s posamezniki. Digitalne domoznanske zbirke s svojimi vsebinami podpirajo lokalno raznolikost, vseživljenjsko učenje in socialno vključenost. Najpomembnejši element digitalne domoznanske zbirke pa so zanimive lokalne vsebine, hitro in enostavno dostopne z enega mesta - portala. V digitalni dobi postajajo splošne knjižnice upravljalke znanja tudi skozi oblikovanje digitalnih domoznanskih zbirk.
Keywords: splošne knjižnice; domoznansko gradivo; domoznanske zbirke; digitalizacija; digitization; computer science; računalništvo