So samomorilski napadalci res verski fanatiki? - Frank, Ana (Monitor ISH, 2005)
Samomorilski napad je fenomen, ki vzbuja nerazumevanje in vprašanje, kako je tako dejanje sploh mogoče. Nasproti široko uveljavljenemu prepričanju o verskem fanatizmu storilcev pa so mnogi raziskovalci z različnih področij ponudili globlje razumevanje tega pojava. Članek bo predstavil nekaj možnih vpogledov v ta čudni fenomen. Z analizo kulturnega, zgodovinskega in religijskega pomena mučeništva ter upoštevanjem vpliva indoktrinacije in okoliščin bo članek osvetlil novo dimenzijo razumevanja samomorilskih napadov.
Keywords: islam; samomorilski napadi; fanatizem; verski fanatizem; mučeništvo; žrtvovanje; indoktrinacija; družbena vloga