Paradigma sodobne energetske varnosti - Prebilič, Vladimir (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2014)
Nove, netradicionalne grožnje varnosti, ki so vse bolj kompleksne in indirektne, so posta - le velik izziv vsem nacionalnim varnostnim sistemom. Med njimi je tudi vprašanje ener - getske varnosti. Naraščajoča energetska poraba na eni strani, primanjkovanje resursov za proizvodnjo energije na drugi strani, vodijo v t.i. energetsko odvisnost. Oskrba z energijo je nuja za normalno gospodarsko proizvodnjo in rast, je pomembna za dobrobit narodov ter ima velik vpliv na mnoga druga področja nacionalne varnosti, kot so varnost preskrbe s hrano in pitno vodo, okoljska varnost in trajnostni razvoj.
Keywords: državna varnost; energetika; energetska politika; energetski viri; nacionalna varnost; naravni viri; preskrba z energijo