Incomplete spontaneous ureteral disruption - Borković, Zdravko (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Avtorji so v prispevku predstavili primer spontane delne raztrganine uretra med napadom ledvičnih kolik, ki ga je povzročil ledvični kamen v proksimalnem delu uretra v višini processus transversusa L3. Prikaz primera. Urografsko slikanje je pokazalo razširitev ureteralnega kanala pa tudi ledvičnega meha. V višini pielo-ureternega prehoda je slika pokazala iztekanje kontrastnega sredstva. Kontrastno sredstvo je bilo razlito ob musculusu psoas. Prečne slike, narejene z računalniško tomografijo, so pokazale razlito kontrastno sredstvo vzdolž medialnega in dorzalnega dela perirenalnega prostora in distalno ob musculus psoas. Ureter je bil na sliki prikazan od raztrganine na pielo-ureternem prehodu do mesta ledvičnega kamna. Na uretru ni bilo znamenj o poškodbah parenhima ali o krvavitvah v perirenalnem prostoru. Med operacijo smo našli mesto raztrganine, ki je bilo obdano z veliko količino perirenalne in periureterne tekočine. Po odstranitvi kamna smo raztrganino kirurško zašili. Pooperativna urografija in slika uretraz računalniško tomografijo sta bili normalni. Zaključki. Pri delni spontani raztrganini uretra še vedno vidimo v uretru kontrastno sredstvo distalno od mesta raztrganine in iztekajoče vzdož musculusa psoas.
Keywords: Adult; Complications; Diagnosis; Injuries; Odrasli; poškodbe; Ruptura; Rupture; Surgery; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-ray computed; Ureter; Ureteral calculi; Ureterski kamni; Urografija; Urography; urologija