Beton Ltd - Jordan, Branko (Amfiteater (Ljubljana), 2021)
Beton Ltd. je gledališki kolektiv treh igralcev, Primoža Bezjaka, Katarine Stegnar in Branka Jordana, ki od leta 2010 kontinuirano deluje pod produkcijskim okriljem Zavoda Bunker, nekaj predstav pa je ustvaril tudi v (so)produkciji Anton Podbevšek Teatra. Na področju uprizoritvenih umetnosti v slovenskem prostoru je Beton Ltd. oral ledino v kolektivnem pristopu pri ustvarjanju predstav in je kot tak specifičen primer, ko govorimo o nehierarhičnih in kolektivnih produkcijskih modelih v Sloveniji. V desetih letih obstoja je Beton Ltd. ustvaril sedem predstav: Tam daleč stran: uvod v ego-logijo (2010); Rečem, kar mi rečejo, naj rečem (2012); Vse, kar smo izgubili (2013), Upor ni človek (2014), Ich kann nicht anders (2016), Große Erwartungen (2018), Mahlzeit (2019). Prispevek se s pomočjo introspektivne samoanalize poskuša približati odgovorom na vprašanja, kateri osnovni pogoji so bili potrebni za vzpostavitev kolektiva (zgodovinski pogled) in kateri so potrebni za učinkovito delovanje (vsebinska analiza postopkov, metodologije in procesa dela). Preizprašuje razmerje med dejansko in navidezno kolektivnostjo, poskuša označiti prednosti in slabosti ustvarjanja v kolektivu, predvsem pa poskuša ozavestiti, ali v posameznem primeru obstajajo premise splošnega, kar bi lahko veljalo kot primer dobre prakse, ali pa gre le za izjemo
Keywords: Anton Podbevšek Teater; Anton Podbevšek Theatre; Beton Ltd; Betontanc; Branko Jordan; Brimož Bezjak; Bunker; collective; collectiveness; Katarina Stegnar; kolektiv; kolektivno (skupnostno); Matjaž Pograjc; Primož Bezjak