Platonski obrat k logosom in hermenevtični posluh - Zore, Franci (Phainomena (Ljubljana), 2001)
Kot težnja za razumevanjem je filozofija bistveno povezana s hermenevtiko oziroma Hermesom kot posrednikom med bogovi in ljudmi. Hermesa so Grki imenovali tudi logos, prav tako, kot kasneje krščanskega posrednika Kristusa. Prav tako pa pomeni platonska "druga plovba" obrat k filozofiranju z logosi. Slišanje glasu posrednika pa je zadeva hermenevtičnega posluha, ki temeljno določa intonacijo filozofskega vprašanja in način slišanja odgovora. Posebej se to nanaša na vprašanje po resnici: primer protifilozofske zastavitve tega vprašanja je Pilatovo vprašanje, ki po Gadamerju še danes določa naše življenje. Zato se "plovba po logosih" ne more izogniti prevpraševanju lastnih predpostavk in izhodišč, če se želi izogniti kakofoniji poljubnih posredovanj.
Keywords: platonism; platonizem; resnica; truth; hermenevtika; hermeneutics; hermenevtični posluh; hermeneutic attentiveness; druga plovba; second navigation