Preučevanje človeškega kapitala kot dejavnika gospodarske rasti - Južnik Rotar, Laura (Revija za ekonomske in poslovne vede, 2020)
Raziskovalci opredeljujejo človeški kapital kot znanje in spretnosti ljudi, pridobljene z izobraževanjem in usposabljanjem na delovnem mestu, ter delovne izkušnje. Vprašanje narave in vzrokov bogastva narodov že od Adama Smitha dalje predstavlja enega pomembnih vprašanj v preučevanju dejavnikov gospodarske rasti. V raziskavi poskušamo identificirati in hkrati operacionalizirati človeški kapital kot prepoznan dejavnik gospodarske rasti. Na osnovi sekundarnih podatkov in rezultatov analize glavnih komponent poimenujemo dve komponenti, in sicer prva komponenta poveže gospodarsko rast s človeškim kapitalom, druga komponenta pa poveže gospodarsko rast z ekonomsko-tehnološkimi dejavniki. Na osnovi dobljenih rezultatov potrdimo, da človeški kapital statistično značilno pozitivno vpliva na gospodarsko rast
Keywords: človeški kapital; družbena blaginja; economic growth; education; gospodarska rast; human capital; izobraževanje; napredek; progress; social prosperity