Mechanical properties of high temperature vacuum brazed HSS on structural carbon steel with simultaneous heat treatment - Leskovšek, Vojteh (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Postopek visoko temperaturnega vakuumskega spajkanja v enokomorni vakuumski peči s homogenim plinskim ohlajanjem pod visokim tlakom vodimo v območju avstenitizacije hitroreznih jekel. Prednost tako izdelanih rezilnih orodij je predvsem v doseganju želene žilavosti nosilnega dela iz konstrukcijskega jekla, v doseganju optimalne trdote rezila izdelanega iz hitroreznega jekla ter njegove odpornosti proti otopitvi pri dani kombinaciji del/orodje. Trdnostne lastnosti vezne plasti so odvisne od dodajnega materiala, tehnologije izdelave in pogojev vakuumske toplotne obdelave. Uporaba tega postopka je ekonomična, če moramo spojiti in vakuumsko toplotno obdelati le nekaj ali pa večje število orodij.
Keywords: vakuumsko spajkanje; trdota; mikrostruktura; natezna trdnost; strižna trdnost