Rudarsko industrijska regija Zasavje, skozi različne oblike (ne)pravičnosti - Žnidarič, Davorin (Teorija in praksa, 2025)
V članku se avtor ukvarja z vprašanjem post-industrijske krize rudarske regije Zasavje in vzrokov za njene probleme skozi čas. Skozi analize pravičnosti, avtor konstruktivno in predvsem kritično pretresa posledice stanj v regiji, ki so nekoč gospodarsko uspešno regijo privedle v primež okoljske in socialne stagnacije. Različne segmente nepravičnosti, osvetli skozi specifična ravnanja državnih in lokalnih odločevalskih akterjev ter politi in polisi v regiji. Konstruktivna kritična analiza avtorju omogoča poiskati vzroke, ki so poleg okoljskih degradacij zaradi posledic dolgoletne intenzivne in neekološke industrijske dejavnosti v specifičnih geografskih in vremenskih razmerah, regijo potisnili v primež okoljske, socialne in družbene nepravičnosti. V sklepnem delu se avtor z obravnavo družbenih sistemov in vzrokov za pomanjkanje odziva kritične javnosti do delovanj industrij v regiji osredini na rešitve, ki bi bile skozi preoblikovano vladavino prava in odločevalskih struktur, usmerjene v koristi družbe, okolja in narave. Obenem pa bi v regiji omogočile manjšo nepravičnost.
Keywords: constructive critical analysis; environmental justice; konstruktivno kritična analiza; mining and energy region; neenakost; non-environmental and non-ecological practices; okoljska pravičnost; rudarsko energetska regija; rule of law; škodljiva in neekološka ravnanja; vladavina prava; Zasavje