The role of life values in subjective well-being among Czech and Maltese university students - Slezáčková, Alena (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2018)
Z medkulturno raziskavo smo želeli raziskati stopnjo subjektivnega blagostanja in hierarhijo vrednot pri študentih iz Češke in Malte. Zanimala nas je tudi povezanost med vrednotami ter kognitivno in čustveno komponento subjektivnega blagostanja. V vzorec (N = 280, starost 18 do 30 let, M = 21,9 let, SD = 2,5) smo vključili 165 čeških in 115 malteških študentov, ki so izpolnili Lestvico zadovoljstva z življenjem, Lestvico srečnosti in Vprašalnik ovrednotenja področij življenja. Rezultati so pokazali, da se češki in malteški vzorec nista pomembno razlikovala v stopnji izraženosti zadovoljstva z življenjem in sreči. Pokazale pa so se pomembne razlike med vzorcema v hierarhiji vrednot in njihovi povezanosti s subjektivnim blagostanjem. Raziskava je pokazala, da se kulture lahko razlikujejo v pomembnosti, ki jo pripisujejo posameznim vrednotam, ter da lahko kognitivno in čustveno komponento subjektivnega blagostanja napovedujemo z različnimi spremenljivkami glede na posamezno kulturo.
Keywords: cognition; Czech Republic; Češka; čustva; emotions; happiness; Happiness measure HM; kognicija; Lestvica srečnosti HM; Lestvica zadovoljstva z življenjem SWLS; life satisfaction; Malta; Satisfaction with life scale SWLS; sreča; students; subjective well-being; subjektivno blagostanje; študenti; Valued living questionnaire VLQ; values; Vprašalnik ovrednotenja področij življenja VLQ; vrednote; zadovoljstvo z življenjem