Knjižnične evidence in njihova uporaba - Poličnik-Čermelj, Tereza (Knjižnica, 2014)
Knjižnična inventura je postopek, ki ga knjižnice uporabljajo, ko ugotavljajo, ali se stanje knjižničnega fonda ujema s stanjem v knjižničnih evidencah. V članku so predstavljene knjižnične evidence, pomembne za ročno izvedbo inventure, ki je potekala v Narodni in univerzitetni knjižnici v letih 2010-2014. Opisane evidence pomagajo pri uspešni izvedbi inventure v zaprtem skladišču, kjer je gradivo postavljeno po sistemu tekočega številčenja (numerus currens). Izvzete so evidence posebnih zbirk, ki imajo drugačen sistem vodenja zbirke in postavitve gradiva. Prikazani so tudi bibliografski zapisi, ki so nastali v začetni fazi sistema COBISS in kasneje z retrospektivno konverzijo, saj otežujejo analizo inventure. Zaradi razvoja sistema COBISS je razumevanje starih bibliografskih zapisov pomembno za kvalitetno izvedbo inventure in tudi za dajanje informacij o gradivu, ki ni obdelano po zadnjih bibliografskih standardih. Prikaz temeljnih knjižničnih evidenc in časovni pregled bibliografskih zapisov sta lahko v pomoč vsem velikim knjižnicam, ki še nimajo vsega gradiva v sistemu COBISS, predvsem pa Narodni in univerzitetni knjižnici pri nadaljnji izvedbi inventure.
Keywords: revizija; stocktaking; inventura; knjižnične evidence; stock revision; catalogues; retrospektivna konverzija; retrospective conversion; COBISS; COBISS.net; obdelava gradiva; processing of library materials