Fast evaluation of molecular 3D shape similarity - Podlipnik, Črtomir (Acta chimica slovenica, 2001)
V študiji smo primerjali različne metode za hiter analitični izračun molekulske podobnosti na osnovi njihove oblike. Pri prvem pristopu smo za opis oblike molekule uporabili linearno kombinacijo treh Gaussovih funkcij. Pri drugem pristopu pa smo volumne atomov v molekuli namesto z modelom toge krogle opisali z Gaussovo funkcijo (GP). Dobljene rezultate smo primerjali s tistimi dobljenimi s pomočjo numerične mrežne metode. Iz naše študije je razvidno, da imajo indeksi podobnosti, dobljeni s pomočjo GP aproksimacij, zelo podobne vrednosti kot jih da numerična mrežna metoda. Prav tako je ugotovljeno, da imajo indeksi podobnosti, dobljeni s pomočjo Goodove metode, precej višje vrednosti kot tisti, dobljeni kot rezultat numeričnega mrežnega izračuna.
Keywords: Gaussova aproksimacija; Gaussova funkcija; Goodova metoda; molekule; numerične metode; oblika; podobnost