Nekatere značilnosti prenikajoče vode na Lunanskem krasu, Yunnan, Kitajska - Kogovšek, Janja (Acta carsologica, 1997)
Julija 1996 in septembra 1997, v začetku in ob koncu deževne dobe, so bile na krasu v kitajski provinci Yunnan ugotovljene osnovne značilnosti prenikajoče vode v podzemnih jamah Jiuxiang, Baiyun, Xin-Shi in Wayao. Podane so osnovne značilnosti dežja in nekatere analiza zemljin na tem krasu. Ugotovljene so tudi tiste komponente zemljin, ki jih padavine lahko spirajo in tako vplivajo na proces raztapljanja kamnin oz. zakrasevanje. Visoka vsebnost karbonatov (do 7,7 mekv/l) v prenikli vodi, ki je bila izmerjena v sigastih ponvicah v jamah Jiuxiang in Baiyun, pogojuje izločanje sige.
Keywords: karst; Kitajska; korozija; kras (geologija); kraški pojavi; padavine; tla; Yunnan