Evropski pravni standardi dopustnosti državnega poseganja v pravico do svobodnega izražanja in do informiranja - Kuhelj, Alenka (Uprava (Ljubljana), 2003)
Evropsko sodišče za človekove pravice označuje pravico do svobodnega izražanja in do informiranja kot temeljno pravico, ki zagotavlja demokracijo. Države lahko omejujejo pravico na podlagi izpolnitve pogojev določenosti v zakonu in nujnosti v demokratični družbi zaradi razlogov zaščite javnega interesa, zaščite pravic drugih ali varovanja avtoritete in nepristranosti sodstva. Vendar pravica do svpbodnega izražanja ni samo pravica, temveč je v primerih novinarskega izražanja obenem tudi dolžnost. Sodišče je oblikovalo glede na različne oblike izražanja standarde zaščite pravice.
Keywords: človekove pravice; evropsko pravo; Evropsko sodišče za človekove pravice; human rights; svoboda informiranja; svoboda izražanja; varstvo človekovih pravic