Depopulation and population ageing of rural areas in Bjelovar-Bilogora county (1961-2011) - Pokos, Nenad (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2015)
Bjelovarsko-bilogorska županija leži v osrednjem delu hrvaškega panonsko-subpanonskega prostora. Kljub ugodni lokaciji znotraj Hrvaške in ugodnim fizičnogeografskim značilnostim ima v zadnjih 50 letih zelo negativne demografske značilnosti. Z vidika celotne županije so demografske razmere v podeželskih delih še veliko bolj neugodne kot v mestnih naseljih. Med letoma 1961 in 2011 se je delež podeželskega prebivalstva v županiji zmanjšal za 46,7 %.
Keywords: Croatia; demografija; demografski razvoj; demography; depopulacija; Hrvaška; podeželje; prebivalstvo; rural area; staranje; staranje prebivalstva