Prostori Cankarjeve dramatike - Pezdirc-Bartol, Mateja (Slavistična revija, 2020)
V prispevku analiziramo različne koncepte prostora v Cankarjevi dramatiki: prostor nastanka in njegove odmeve v dramskih besedilih, prostor uprizoritve in s tem povezane konvencije dramskega pisanja ter strukturo dramskega prostora z vidika interpretacije dramskih besedil. Cankar je zavračal bralne drame, pred očmi je imel tudi vizualno, odrsko, prostorsko dimenzijo gledališča.
Keywords: Cankar, Ivan; Deželno gledališče; didaskalije; dramatic space; Regional Theatre; scenografija; scenography; Slovene drama; Slovene literature; slovenska dramatika; slovenska književnost; stage directions; struktura dramskega prostora