Svobodni verz slovanskih narodov - Bjelčevič, Aleksander (Slavistična revija, 1998)
Svobodni verz slovanskih narodov se začne na prelomu stoletja (izolirano se lahko pojavi že v stari romantiki), kontinuiteto pa ima od drugega in tretjega desetletja 20. stoletja naprej (s premorom med in takoj po drugi vojni). Koncepti svobodnega verza so nacionalni, čeprav je pojav internacionalni. Pogojeni so s posameznimi nacionalnimi tradicijami, ker je svobodni verz predvsem ob nastanku vezan na sistem, od katerega se osvobaja.
Keywords: poezija; slovanske književnosti; Slovene literature; slovenska književnost; svobodni verz; verzologija