The Buzet thrust fault in Istria and overturned carbonate megabeds in the eocene flysch of the Dragonja valley (Slovenia) - Placer, Ladislav (Geologija, 2004)
Pri detajlnem geološkem kartiranju v okviru spremljave zemeljskih del na avtocestnih odsekih v JZ Sloveniji je bil odkrit obsežen narivni prelom, ki poteka med Buzetom in Koprom. V talninski grudi narivnega preloma, ki smo ga poimenovali po Buzetu, se pojavlja pas plasti v inverzni legi. Obnarivna inverzija je najizraziteje vidna v izdankih karbonatnih megaplasti v vzhodnem delu porečja Dragonje. Buzetski narivni prelom predstavlja skrajno jugozahodnomejo strukturno kompleksnega Kraškega narivnega roba.
Keywords: Croatia; Dinaridi; eocen; fliš; Hrvaška; Istra; Istria; karbonatne kamnine; prelomi; Slovenia; Slovenija; tektonika