Študij interakcij polimernih mastilnih sredstev s horizontalno ATR-spektroskopijo - Anžur, Irena (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Pomembna prednost nove generacije polimernih sredstev za maščenje usnja je, da se s funkcionalnimi skupinami na različne načine vežejo na usnjeno snov; zato so njihovi učinki trajni. Interakcije med ?$NH_2$?-skupinami usnjene snovi in COOH skupinami polimernih mastil smo študirali s FT-IR. Ker horizontalna ATR-spektroskopija omogoča delo v vodnih sistemih, smo interakcije študirali na modelu z glicinom, kot nosilcem ?$NH_2$?skupin. Meritve so potrdile, da pri postopku maščenja pride do interakcij, njihova jakost pa je odvisna od koncentracaije COOH-skupin v polimernem mastilnem sredstvu.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: usnjarstvo; polimeri; spektroskopija