Plačna vrzel med spoloma v Sloveniji - Poje Rožič, Andreja (Delavci in delodajalci, 2025)
Avtorica v prispevku obravnava plačno vrzel med spoloma, predstavi pravni okvir za zagotavljanje uresničevanja načela enakega plačila za enako delo ali delo enake vrednosti v praksi in ključne teoretične pristope, empirične podatke in izzive, ki preprečujejo, da bi se ti dve načeli uspešno uresničevali v praksi. Avtorica prav tako analizira položaj žensk in moških na trgu dela, predstavi podatke o plačni vrzeli v Sloveniji in Evropski uniji in obravnava ključne vzroke za nastanek razlik v plačah med spoloma v Sloveniji. Prav tako predstavi potencialne rešitve za lažje uresničevanje načela enako plačilo za enako oziroma enakovredno delo v praksi.
Keywords: Enako plačilo