Between self-governance and political participation - Wutti, Daniel (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2017)
Članek predstavlja politično participacijo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem od plebiscita leta 1920 do danes. Sprememba koroškega volilnega reda v 70ih letih prejšnjega stoletja je preprečila zadnja prizadevanja za participacijo manjšine na širši politični ravni. Politični akterji manjšine so sledili dvema strategijama: ustanavljali so lastne politične strukture na lokalni ravni ali se vključevali v avstrijske in koroške večinske stranke. V članku avtor oriše prizadevanja manjšine za samoupravo in politično participacijo. Nato predstavi organizacijsko strukturo manjšine ter njene možnosti za politično participacijo. Ob tem obravnava vprašanji, kateri dejavniki so vplivali na politično diferenciacijo znotraj manjšine in kako gre le-to oceniti v smislu politične participacije.
Keywords: Austria; Avstrija; narodne manjšine; koroški Slovenci; Carinthian Slovenes; politična participacija; zastopstvo manjšine; diferenciacija