Izobraževanje uporabnikov in oblike informacijskega opismenjevanja na slovenskih univerzah - Petermanec, Zdenka (Knjižnica, 2005)
Leta 1989 je bilo objavljeno končno poročilo Ameriškega bibliotekarskega združenja o informacijski pismenosti. Od takrat potekajo v informacijsko razvitem svetu številne aktivnosti za njeno pospeševanje na vseh stopnjah izobraževanja, v gospodarstvu in v vsakdanjem življenju. Pomen učinkovite uporabe znanja v družbi in s tem v zvezi pomen izobraževanja uporabnikov informacij in večanje informacijske pismenosti, še posebej v izobraževalno-raziskovalnih procesih na univerzah, postaja vse večji. Informacijska pismenost se uveljavlja kot osnovna veščina v procesu učenja in prilagajanja na hitro spreminjajoče se življenje in delovno okolje. Študenti se dnevno soočajo z dilemami pri izbiri informacijskih virov in z izzivi pri njihovi učinkoviti in odgovorni uporabi. Visokošolske knjižnice odgovarjajo na te izzive s ponudbo različnih programov informacijske pismenosti. Prispevek predstavlja rezultate pilotske ankete o izobraževanju uporabnikov knjižničnih informacijskih storitev, ki je bila opravljena septembra 2004, in oblike informacijskega opismenjevanja na slovenskih univerzah ter predlaga nekaj pristopov k razvoju informacijske pismenosti v vseh segmentih slovenske družbe.
Keywords: visokošolske knjižnice; univerze; informacijska pismenost; izobraževanje uporabnikov; ankete; Slovenia; Slovenija