New marker of angiogenesis CD105 (endoglin): diagnostic, prognostic and therapeutic role - Legan, Mateja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Angiogeneza je ključna za napredovanje in metastaziranje malignih tumorjev, zato so številne raziskave usmerjene v prikaz in vrednotenje tumorskega žilja ter ugotavljanje povezanosti le-tega z napovedjo poteka bolezni. Panedotelijski označevalci (CD31, CD34 in F8) ter novejši označevalecCD105 so različno izraženi v endotelijskih celicah nastajajočih (predvsem tumorskih) žil in endotelijskih celicah normalnega žilja. Prvi so idealni označevalci normalnega žilja, CD105 (imenovan tudi endoglin) pa je primernejši za prikaz tumorske angiogeneze. Endoglin je receptor za tumorski rastni dejavnik (tumor growth factor-TGF) beta, ki ga najdemo na endotelijskihcelicah angiogenih tkiv. Potreben je pri aktivni angiogenezi v tumorju kot tudi pri razvoju žil pri zarodku. Zaključki. Gostota tumorskega žilja-prikazana z imunohistokemičnim označevanjem CD105 v tkivnih rezinah tumorja in izmerjena s histomorfometričnim metodami-je značilno povezana z agresivnostjo tumorja in napovedjo poteka bolezni pri številnih solidnih tumorjih. Učinkovanje na endoglin, ki je specifični antigen v tumorskem žilju,ima tudi velike terapevtske možnosti.
Keywords: Angiogenesis Factor; Angiogenetski faktor; angiogeneza; Blood Supply; Neoplasms; Neovascularization, Pathologic; Neovaskularizacija patološka; Novotvorbe; onkologija; Prognosis; Prognoza; tumor; tumorski označevalci