Sistemski vidik priprave programa varstva okolja oziroma lokalne Agende 21 - Šterbenk, Emil (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Program varstva okolja in Lokalna agenda 21 sta dokumenta, namenjena uvajanju trajnostnega razvoja v lokalne skupnosti. Oba morata biti realna in izvedljiva. Pri njuni pripravi in realizaciji morajo sodelovati lokalna skupnost, javnost, pomembnejša podjetja in organizacije. V tem članku so podani vsebina programov varstva okolja in Lokalne agende 21 ter praktične izkušnje in nasveti izvajalcev.
Keywords: ecology; ekologija; environmental protection; local government; lokalna samouprava; lokalne skupnosti; razvojni programi; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija; strategija razvoja; varstvo okolja