Uvajanje temeljnih vsebin računalništva in informatike za razumevanje algoritma pri množenju in deljenju decimalnih števil s potencami števila 10 - Varšnik, Ana Marija (Revija inovativna pedagogika, 2025)
V prispevku predstavljamo uvajanje temeljnih vsebin računalništva in informatike (RIN) pri pouku matematike v 6. razredu osnovne šole. Dejavnost je namenjena učiteljem matematike, ki želijo vključiti RIN v svoje učne ure. Raziskava se osredotoča na uporabo računala in interaktivnih metod za učinkovitejše učenje matematičnih konceptov, zlasti pri učenju algoritma za množenje in deljenje decimalnih števil s potencami števila 10. Učenci so aktivno sodelovali pri oblikovanju učnega procesa, ki ni temeljil zgolj na frontalnem poučevanju, temveč je spodbujal raziskovanje, sodelovanje v skupinah in uporabo različnih učnih strategij. V procesu so učenci spoznali algoritem ter ga prenesli v konkretne naloge. Uporabljena je bila tudi didaktična igra za utrjevanje razumevanja algoritma. Napredek učencev smo spremljali tudi s kvizom v orodju Kahoot, ki je omogočil takojšnjo povratno informacijo. Rezultati so pokazali, da je večina učencev uspešno rešila naloge, vendar smo ugotovili, da je potrebno dodatno utrditi znanje pretvarjanja dolžinskih merskih enot. Raziskava je pokazala, da vključevanje RIN vsebin pripomore k boljšemu razumevanju matematike, vendar zahteva prilagoditev učnih metod in dodatno pozornost pri specifičnih matematičnih vsebinah. Pristop ne le izboljšuje matematično razumevanje, temveč tudi krepi znanja RIN ter spodbuja sodelovanje in razvoj socialnih veščin.
Keywords: algorithmic thinking; algoritmično mišljenje; basic computer science and informatics curriculum; decimal numbers; decimalna števila; didactic games; didaktične igre; Informacijsko-komunikacijska tehnologija; kviz; Matematika; Osnovnošolsko izobraževanje; quiz; RIN