Phenology of leaf development in European beech (Fagus sylvatica) on a site in Ljubljana, Slovenia in 2020 - Škrk, Nina (Les (Ljubljana), 2020)
V Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v Ljubljani (46,05°S, 14,49°V, 310 m n. m.) smo spomladi leta 2020 opazovali fenologijo razvoja listov odraslih dreves navadne bukve (Fagus sylvatica). Izbrali smo skupino enajstih dreves za dnevno opazovanje, beleženje in fotografiranje razvoja listov. Razlikovali smo sedem faz od mirujočih brstov, preko različnih faz olistanja do zrelih listov. Prve razvijajoče se liste smo na enem drevesu opazili 4. aprila 2020. Fazo splošnega olistanja, kot jo določa metodologija Mednarodnih fenoloških vrtov, smo pri različnih drevesih beležili od 7. do 25. aprila 2020. Pri nastopu in trajanju različnih faz razvoja listov smo zabeležili velike razlike znotraj posameznega drevesa in med drevesi. Splošno olistanje pri drevesu, ki ga dolgotrajno opazuje Agencija RS za okolje (ARSO), je nastopilo na zaporedni dan 105 (14. aprila 2020), kar je 4 dni prej kot kaže dolgoletno povprečje za isto drevo/lokacijo. Slednje pripisujemo nadpovprečno visokim temperaturam v zimi 2019/2020
Keywords: bukev; European beech; Fagus sylvatica; fenologija; leaf development; phenology; razvoj listov; Slovenia; Slovenija; variability; variabilnost