The diminishing agency of urbanised Alevis against the raise of political Islam in Turkey - Onay, Özge (Poligrafi, 2021)
Avtorica v članku kritično obravnava vse manjše delovanje prve generacije urbaniziranih alevitov proti Stranki za pravičnost in razvoj (AKP) in njenemu sektaškemu programu, ki ga narekuje politični islam. Svoje konceptualno stali-šče utemeljuje v Foucaultovem konceptu vladnosti ter teoriji delovanja v širšem kulturnem smislu. Medsebojno prepletajoča se teoretska okvirja tvorita bogat in kompleksen nabor podob, ki dokumentirajo vse manjše možnosti delovanja prve generacije urbaniziranih alevitov v urbanem okolju. Skladno z njima so bili em-pirični podatki, na katerih prispevek sloni, pridobljeni v nizu kvalitativnih in polstrukturiranih intervjujev s prvo generacijo urbaniziranih alevitov, tj. z otroki tistih, ki so se priselili v mestno okolje v 60. letih prejšnjega stoletja in so svojo identiteto nalašč ali nehote bolj ali manj skrivali. Izpraševanci prihajajo iz zelo različnih poklicnih okolij, skupno jim je zgolj to, da so otroštvo in odraslo dobo preživeli v Istanbulu, v Turčiji. Tesno navezujoč se na pridobljeno empirično gra-divo, avtorica ugotavlja, kakšni so vplivi procesa »sunifikacije« stranke AKP, osre-dinjenega na politični islam, na prvo generacijo urbaniziranih alevitov in v kolikšni meri sistematičnost tega procesa krni ali zmanjšuje moč njihovega delovanja v ur-banem kontekstu. Prispevek se osredotoča na tri ključne teme: vsakdanje življenje, institucionalne oblike diskriminacije in delovno okolje.
Keywords: agency; AKP government; AKP-jevska vlada; aleviji; delovanje; Etnična pripadnost; Islamizem; Narodnosti (manjšine); political Islam; urbanised Alevis; urbanizirani aleviti