Analiza podatkov o strukturi in uporabi knjižnične zbirke ljubljanskih splošnih knjižnic v obdobju 1990-2000 - Ločniškar-Fidler, Mateja (Knjižnica, 2002)
V raziskavi smo želeli ugotoviti, v kolikšni meri vključujejo splošne knjižnice med knjižnično gradivo zapise na magnetnih trakovih in optičnih diskih. Krajevno smo se omejili na Mestno občino Ljubljana. Iz statističnih zbirnikov ljubljanskih splošnih knjižnic smo za časovno obdobje 1990-2000 zbrali in analizirali podatke o prirastu, zalogi in izposoji monografskih publikacij, zvočnih kaset, CD-plošč, videokaset in CD-ROM-ov. Podatki o zalogi knjižničnega gradiva kažejo, da so temeljno gradivo knjižnic še vedno monografske publikacije. Po številu izvodov ostalih obravnavanih medijev, je najobsežnejša zbirka videokaset, sledijo CD plošče, zvočne kasete in na zadnjem mestu CD-ROM-i. Enako zaporedje je ugotovljeno tudi pri analizi izposojenega knjižničnega gradiva. Kvantitativno merjenje je še pokazalo, da zaloga avdiovizualnega gradiva ne dosega priporočil mednarodnih standardov za javne knjižnice.
Keywords: splošne knjižnice; knjižnični fondi; audiovizualno gradivo; izposoja; statistični podatki; Ljubljana