Vloga medijev in propagande v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije - Malešič, Marjan (Acta Histriae, 2013)
Avtor v prispevku analizira vlogo medijev in propagande med oboroženimi spopadi naobmočju nekdanje Jugoslavije v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Namen članka je preveriti, do kolikšne mere je bila vloga medijev pri spodbujanju sovražnosti med jugoslovanskimi narodi avtonomna in neodvisna, v kolikšni meri pa so bili le instrument nacionalistično usmerjenih političnih elit. Empirična analiza temelji na obširnem medijskem gradivu, v njeno izhodišče pa avtor postavi teoretični model za proučevanje propagande.Avtor opravi analizo vsebine medijskega poročanja, kar mu omogoči ilustrirati posamezne prvine teoretičnega modela z notoričnimi primeri iz prakse propagandnega medijskega delovanja. Empirična analiza zajema vsebino medijske propagande, njene diskurzivne in vizualne prvine ter kontekst, v katerem se udejanja.
Keywords: propaganda; communication medium; mediji; nacionalizem; nationalism; vojne; območje bivše Jugoslavije