From "many voices, one world" to "many worlds, one voice" - Ayish, Muhammad I. (Javnost (Ljubljana), 2005)
Od objave v oktobru 1980 je poročilo MacBridove komisije sprožalo vroče razprave o zadevah, povezanih s čezmejnimi medijskimi tokovi, profesionalnimi normami in etikami, komunikacijskimi tehnologijami in vlogo medijev v družbenih spremembah. V članku avtor dokazuje, da so globalne politične, ekonomske in kulturne spremembe v zadnjih 15 letih prinesle nove značilnosti, ki so v nasprotju z MacBridovo dediščino "mnogih glasov in enega sveta". Povečevanje dominacije ZDA v svetovnem političnem in ekonomskem razvoju je imelo neugodne posledice na vrsto komunikacijskih zadev kot npr. raznovrstnost, kulturno identiteto, suverenost in pravico do komuniciranja. Z opiranjem na sodobno literaturo o globalizaciji avtor dokazuje, da bodo sile domačega kulturnega izražanja v ne-zahodnih skupnostih kljub videzu, da se svet zbližuje v globaliziranem modelu politične, kulturne in ekonomske evolucije po ameriškem zgledu, vedno ohranjale razliko v oblikovanju komunikacijske krajine.
Keywords: communication; komuniciranje; množične komunikacije; sociologija komunikacij; mass media; množični mediji; komunikacijska tehnologija; globalizacija; globalization; identiteta; suverenost