Številčni razvoj koroških Slovencev v luči rezultatov ljudskega štetja leta 2001 - Zupančič, Jernej (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2002)
Prispevek obravnava številčni razvoj slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, predvsem v luči začasnih rezultatov zadnjega ljudskega štetja leta 2001. Tedaj so na južnem Koroškem našteli 12.586 slovensko govorečih oziroma 1.376 (9.9 %) manj kot pred desetletjem. Več kot 50 % slovensko govorečih izkazuje sedaj samo se občina Sele, 12 občin oziroma 197 krajev pa več kot 10%. Uvodna analiza je posvečena pregledu teorije in prakse ljudskih štetij obeh avstrijskih republik. Na razmeroma opazni padec števila slovensko govorečih je tudi tokrat vplivala vrsta dejavnikov, od same tehnike izvedbe popisa, razmeroma močnih vplivov okolja in družbene klime, do selitvenih in demografskih procesov ter ne nazadnje tudi principov jezikovne in narodne identifikacije ter samoidentifikacije prebivalstva slovenskega porekla. Podobno kot pri prejšnjih popisih so v različnih okoljih prevladovali različni dejavniki v gorskih podeželskih občinah gre večina padca na račun negativnih demografskih trendov in odseljevanja, v urbanih in urbaniziranih okoljih pa je spreminjanje stevila v večji meri rezultat odločanja posameznikav pogojih prostorske razpršenosti in v mešanih družinah.
Keywords: Austria; Avstrija; narodne manjšine; zamejski Slovenci; Carinthian Slovenes; koroški Slovenci; popis prebivalstva; statistični podatki