Tipi kožnih rakov - Menhart, Doroteja (Placebo, 2023)
Kožni rak je eden izmed največjih globalnih javnozdravstvenih problemov. Spada med najpogostejše oblike malignih bolezni, h katerim še dodatno prispeva nezaščitena izpostavljenost soncu. Nastanek večine kožnih rakov je tesno povezan z izpostavljenostjo UV-sevanju sonca. V splošnem delimo kožne rake na melanomske in nemelanomske. Nemelanomski tip nastane pogosto na koži, ki je bila prekomerno izpostavljena soncu skozi daljše časovno obdobje. 80 % nemelanomskih tipov predstavlja bazalnocelični rak, redkejši je ploščatocelični rak. Nemelanomski tip pogosteje prizadene svetlopolto populacijo, pogosteje prizadene moške in se pojavlja pri starejših ljudeh. Običajno ne zaseva, najpogostejši način zdravljenja je kirurška odstranitev. Po drugi strani pa melanom pogosto metastazira in je v veliki večini vzrok smrti, povzročene s strani kožnega raka.
Keywords: bazalnocelični rak; kožni rak; Melanom; ploščatocelični rak; UV-sevanje