Pionirske rastlinske vrste in sukcesija na prodiščih - Geršič, Matjaž (Geografski vestnik, 2010)
Rečna prodišča so primer okolja, kjer lahko opazujemo začetne nize primarne sukcesije. Vrste, ki naseljujejo takšna okolja, imenujemo pionirske rastlinske vrste. Članek predstavlja njihove značilnosti, način poraščanja takšnih okolij, funkcijski pomen prodišč ter človekove posege v prodiščne habitate. Rezultati temeljijo predvsem na analizi terenskega kartiranja na devetih izbranih prodiščih v povirnih krakih reke Save. Na podlagi rezultatov je bil izdelan grafični model sukcesije na izbranih prodiščih.
Keywords: fizična geografija; physical geography; biogeografija; biogeography; habitati; prodišča; rastlinstvo; Slovenia; Slovenija; Sava